Rabu, Oktober 27, 2010

Kunjungan Mahabbah & Dakwah

Program ziarah raya Aidilfitri baru-baru ini amat meriah dan mewujudkan satu budaya baru. Setiap rumah yang dikunjungi disambut dengan alunan qasidah burdah oleh anak-anak. Benih kecintaan pada Rasulullah sallaLlahu ‘alaihi wassalam yang disemai melalui seni Qasidah Burdah telah begitu mekar.

Saya telah menetapkan rumah yang diziarahi perlu dimulakan dengan bacaan burdah dan ditutup dengan doa. Ramai yang meminta agar rombongan kami menziarahi rumah-rumah mereka, namun saya tiada mampu untuk menziarahi semuanya berdasarkan faktor masa dan kesihatan. Walaupun keletihan, jiwa saya rasa amat gembira.

Turun seawal jam 8 pagi hingga 11 malam berhari-hari amat memenatkan. Namun kerana cintakan para ikhwan dan muhibbin, digagahi juga diri ini menziarahi rumah mereka, kerana selama ini mereka sahaja yang datang menziarahi saya.

Ziarah pertama bermula di Kemaman, diatur oleh abang Azman & ustazah Siti Fatimah dengan dibahagikan kepada beberapa kawasan dan dikumpulkan sekelian muhibbin di satu rumah. Alunan burdah dilagukan oleh anak-anak dengan begitu bersemangat sekali menyambut kedatangan rombongan. Yang menariknya lagi, selepas menziarahi satu-satu rumah, mereka kemudian turut serta ke tempat-tempat lain pula secara konvoi. Keadaan ini mewujudkan kemeriahan dan kasih sayang yang lebih erat.

Manakala ziarah di Dungun diatur oleh Abi Sabri, di Ketengah oleh Haji Asri. Kemudian ziarah bersambung ke Lembah Kelang yang disusun oleh Abi Razali, Abi Azman dan Abi Dasuki di tempat masing-masing.

Saya turut melakukan kunjungan ke Madrasah Darul Islah, Sabak Bernam menziarahi Ustaz Hassan Asy-Syazili dan anak-anak didik beliau. Juga ke Rumah Sahabat Pertubuhan Darul Islah (PERKID Malaysia) pimpinan Ustaz Masridzi, kemudian terus ke Lahad Datu, Sabah.

Alhamdulillah, di setiap tempat yang dikunjungi, rombongan saya disambut dengn qasidah burdah yang mengasyikkan. Walaupun perancangan awal untuk melakukan ziarah ke semua rumah sahabat dan muhibbin, namun disebabkan keletihan dan keuzuran, maka hajat tersebut tidak dapat ditunaikan semuanya.

Ketika ziarah di Sabah, saya berasa amat kagum kerana ada di setengah tempat mereka yang hadir itu hanya berseluar pendek di masjid, namun mereka tetap meraikan dan memberi penghormatan kepada rombongan dakwah kami.

Kunjungan di sana diuruskan oleh Tuan Haji Yussup Nannong, seorang usahawan yang agak terkenal di sana. Beliau dengan dibantu Encik Roslan begitu bersungguh-sungguh memastikan setiap program yang diatur berjalan dengan baik dan lancar.

Turut serta bersama saya ialah Ustaz Rashidi dan Ustaz Dasuki. Mereka berdua menyampaikan ceramah dan kuliah umum di beberapa masjid dengan penekanan kepada Iman, Islam dan Ihsan. Forum yang diadakan juga mendapat sambutan masyarakat sekitar, malah mereka meminta agar program-program seumpama itu dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang.

Pada pengamatan saya, suasana dakwah di Sabah dapat dibentuk melalui dakwah sufi dengan membina rohaniah terlebih dahulu tanpa memberatkan masalah hukum lagi.

Saya sentiasa berpesan agar para sahabat menekankan dakwah tarbiyah, bukan dakwah hukum. Berpegang pada hukum adalah keutamaan namun menggunakan uslub al-Quran dalam tarbiyyah ummah juga adalah keutamaan. Allah mengharamkan arak dengan tarbiyyah secara bertahap-tahap melalui penurunan ayat hinggalah arak tiada lagi dalam kehidupan masyarakat Islam sedang arak bagaikan minuman pagi bagi para sahabat ketika jahiliyyah dulu.

Justeru itu Nabi sallaLlahu ‘alaihi wassalam memulakan dakwah dengan membangunkan jiwa dengan akidah sehingga mencapai tingkat yang tinggi di Mekah, kemudian barulah membicarakan perlaksanaan hukum sepenuhnya di Madinah.

Sesungguhnya ummah kini menghadapi permasalahan akidah yang serius. Jiwa mereka perlu dibangunkan kembali sehingga ia penuh cinta dan mudah bagi mereka menjalankan syariat. Menekan pada hukum atau syariat tanpa dibangunkan jiwa dengan akidah yang mencapai kemanisan makrifat, (kesannya) Islam hanya akan bergerak dalam bentuk zahir sahaja tanpa ada isi didalamnya.

Ia kelihatan hebat di luar dengan zahir syariat, namun apabila datangnya ujian musibah atau kenikmatan, pujian atau kejian, kemiskinan dan terbuka kekayaan, ramai yang hancur. Inilah yang berlaku dalam banyak dalam Gerakan Islam, ramai yang gugur dalam medan dakwah akibat hati tiada mampu menerima dugaan dalam gerak kerja, walaupun mereka memiliki ilmu dan keindahan amal syariat.

Jemaah Islam akan hancur bukan disebabkan kekuatan musuh, tetapi akibat permasalahan jiwa antara para anggotanya. Akidah yang benar akan membuahkan ikhlas dalam ketakwaan, keyakinan, tawakal, cinta, keberanian, dakwah dan lain-lain tanpa mengharap apapun dengan dunia dan makhluk.
 
Syukur dan terima kasih kepada semua sahabat yang mengatur program ziarah saya dengan baik. Ia memberi kegembiraan dan kepuasan jiwa lebih-lebih apabila pelbagai qasidah berkumandang di setiap tempat yang saya kunjungi.

“Ya Allah, kembalikanlah jiwa ini dan umat ini mencintai Rasulullah sallaLlahu ‘alaihi wassalam sebagaimana cintanya para sahabat r.a. kepada Baginda. Ummah yang mencintai Baginda sallaLlahu ‘alaihi wassalam sahaja akan mendapat pertolongan Allah…"

Sabtu, Oktober 23, 2010

Bila Ujian Datang Melanda...


Telah datang padaku seorang wanita yang solehah, hidupnya dari remaja sehingga sudah bergelar ibu, masih lagi dalam menuntut ilmu, cinta pada ibadah. Namun dia diuji dgn suami dan anak-anaknya, yang menggoncangkan perasaannya.

“Tuan, apakah salah saya, adakah saya terlalu banyak dosa sehingga Allah memberi musibah yang begitu berat pada saya?”, begitu luahan hatinya.

Pelbagai ikhtiar dilakukan dalam membentuk anak-anaknya. Suaminya mengambil sikap melepaskan tangan, segala dibeban diletak pada dirinya. Hidupnya berendam airmata.

Saya bertanya kepadanya, apakah salah Siti Maryam sehingga dirinya disuruh mengandung anak tanpa ayah (Nabi Isa a.s)? Qada’ Allah itu membawa dirinya dalam kancah fitnah yang hebat sehingga ia dihalau dari kampungnya, melahirkan anak seorang diri, sedangkan ia adalah kekasih Allah. Namun Siti Maryam tiada mengeluh dan tiada membantah apabila Malaikat memberitahu bahawa ia akan memgandung seorang anak lelaki tanpa bapa. Ia pasrah pada Allah, sebagai hamba tiada ia mengetahui kehendak Allah, sedangkan pada zahirnya takdir itu membawa kehidupan yang dipuji kepada kehidupan yang dihina.

Siti Maryam tiada bertanya apakah dosanya, tetapi menerima kehendak Allah dengan penuh cinta dan syukur. Sungguh, ia adalah kekasih Allah yang lulus ujian dari Sang Kekasih.

Wahai puan, kita jangan terlalu mengharap hidup ini sempurna. Kesempurnaan kadangkala membawa pada kemusnahan jiwa, kesusahan kadangkala membawa kepada kebaikan jiwa. Kita perlukan mata hati untuk syuhud pada Allah dalam segala perbuatanNya agar meyakini bahawa tiada Ia menzalimi kita, malah sentiasa dalam kecintaanNya dalam segala takdirNya.

Berserah, bersyukur, sentiasa berdoa… berbaik sangkalah padaNya, dan tetaplah dalam ketauhidan.

Allah berfirman :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah : 216)

Ahad, Oktober 17, 2010

Syair Sufi 2 : Bingkisan buat Isteri


Sila klik Syair sang Isteri untuk Download poster

Syair Sufi 1 : Bingkisan buat Suami


Sila klik Syair sang Suami untuk Download poster.

Rabu, Oktober 13, 2010

Sajak :: Biar Ku Terbang ke Alam QurbahSila klik Sajak ke Alam Qurbah untuk muat turun poster.

Selasa, Oktober 12, 2010

Paradigma Ilmu dan Tarbiyah dalam Gerakan Islam - Bahagian 2/2

Apa yang diharapkan, hasil daripada Ijtima’ Tarbawi tersebut, saf Pemuda akan berubah wajah terutamanya di Terengganu. Ini disebabkan hasil kajian yang dijalankan oleh para pemerhati politik dan wartawan, semua negeri di Semenanjung Malaysia akan jatuh pada Pakatan Rakyat dalam PRU 13 nanti kecuali tiga sahaja iaitu Johor, Melaka dan Terengganu.

Kenapa Terengganu turut disenaraikan? Ia sesuatu yang mungkin sukar diterima kebanyakan pihak. Namun, sejarah PRU 12 perlu dijadikan iktibar bilamana Terengganu (yang sepatutnya beroleh kemenangan besar selepas Kelantan) bagaikan tidak terkena langsung badai tsunami PRU 12 yang melanda Selangor, Pulau Pinang, Perak dan beberapa negeri lain.

Hasil kajian pelbagai pihak yang dilakukan di Terengganu mutakhir ini dirumuskan seperti berikut:

1. Rakyat Terengganu kebanyakannya menolak kepimpinan PAS yang terdiri daripada tokoh-tokoh lama kerana mereka memiliki rekod-rekod buruk semasa memerintah dulu (1999-2004). Wibawa calon amat penting untuk mendapat kembali keyakinan rakyat.

2. Sikap golongan PAS yang suka mencipta musuh dengan pemimpin, NGO, atau golongan yang dianggap tiada sealiran dengan mereka walaupun golongan tersebut mendukung perjuangan PAS. (Di Kelantan dahulu pernah berlaku pertembungan antara pondok dan PAS, namun atas kebijaksanaan Tuan Guru Nik Abd Aziz merendah diri dan bertemu dengan Tuan Guru Ayah Sin Pasir Tumbuh dan almarhum Tuan Guru Hj Lah Lubuk Tapah, ia dapat diselesaikan dengan baik).

Apa yang saya harap, hasil tarbiyah dapat melahirkan kepimpinan PAS yang bijaksana dalam menyelesaikan segala isu sama ada dalaman atau luaran. Segala permasalahan diselesaikan dengan hikmah, bukan dengan kemarahan, celaan dan mencipta lebih ramai musuh. Perlu disedari, golongan yang mereka cela dan pulau itu juga mempunyai pengikut dan mempunyai rantaian kelompok-kelompok yang bersama dengan mereka. Ia akan mewujudkan simpati dan mereka akan menjadi golongan yang akan menjauhi diri dengan perjuangan PAS.
 
3. Sikap rakyat Terengganu yang amat bergantung pada kerajaan dan rasa selesa dengan keadaan kini.
 
4. Sikap rakyat Terengganu terutama golongan muda yang tidak minat membaca, tiada kesedaran politik malah kemaksiatan dan penagihan dadah adalah yang antara tertinggi di Malaysia.
 
5. Golongan aliran Kaum Tua yang mengambil sikap tunggu dan lihat siapakah barisan kepimpinan yang menerajui negeri ini nanti. Mereka tidak akan mengundi UMNO tetapi dalam masa yang sama mereka tidak akan keluar mengundi jika kepimpinan PAS yang dilantik daripada golongan yang tiada menghormati ilmu dan amalan mereka. Mereka adalah golongan yang mempunyai pengaruh yang kuat di peringkat bawahan.
 
6. Gaya pemerintahan Menteri Besar, Ahmad Said disenangi oleh masyarakat kampung. Beliau dilihat seorang yang sederhana, tidak sombong dan mesra rakyat.
 
7. Daripada pemerhati pihak luar pula mendapati sikap ‘sombong dan susah diajar’ adalah sikap yang dianggap sebati dengan kepimpinan PAS Terengganu. Sikap seperti ini menyebabkan mereka sukar bersikap terbuka dengan pembaharuan dan kritikan serta kadang-kadang masih melagukan irama dan rentak yang ‘outdated’.

Pas adalah mata rantai dari rantaian jemaah yang meneruskan perjuangan Rasulullah sallaLlahu ‘alaihi wassallam. Itulah yang sentiasa dilaung dan disampaikan, namun kata-kata saja tak cukup untuk menyakinkan manusia di zaman ini. Mereka meneliti dan memerhati segala akhlak dan kelakuan golongan yang mendakwa penerus perjuangan Nabi itu.
Walaupun matlamat dan dasar dilihat bagus sekalipun, tetapi dalam perlaksanaan, akhlak, perbuatan dan perkataan kita sering tersasar daripada akhlak-akhlak Islam malah kadangkala tahap keilmuannya dilihat sangat rendah walaupun berada di Dewan Ulama sekalipun.
Ada setengah pihak menyatakan dalam Dewan Ulama PAS Terengganu sendiri hanya segelintir sahaja yang benar-benar mempunyai kemantapan ilmu. Ini dapat dilihat apabila mereka berceramah, mengajar atau mengemukakan hujah. Mungkin kalangan ahli yang jahil dalam surau atau pengikut mereka tidak menyedarinya, mereka terkagum dengan bahasa dan semangat penceramah. Tetapi bagi golongan yang berilmu, hujah dan sikap ulama tersebut menunjukkan kecetekan ilmu dan akhlak mereka.
Apabila orang datang bertanya saya, kenapakah golongan PAS terutama golongan pemuda begitu rendah akhlaknya dan cepat melatah, menghukum dan suka mencipta musuh. Saya menjawab kerana PAS telah memandang rendah aspek tarbiyah yang benar-benar untuk melahirkan golongan yang bertakwa yang mampu memimpin ummah ini kepada takwa.
Ketakwaan bukan sahaja daripada aspek penjagaan hukum yang zahir, tetapi aspek hukum yang batin agar tidak dijangkiti virus bisikan syaitan yang mahu menjadi raja dalam hati. Mereka tidak merasa berdosa menghukum sesat, salah, membuat fitnah kerana hati mereka kering dengan takwa. Sedangkan segala amal mereka tergantung jika ianya adalah ternyata salah tanpa hujah dan fakta yang kukuh sehingga ia dimaafkan oleh golongan yang difitnah itu.

Inilah yang disebut oleh Imam Al-Ghazali rahimahullah dalam kitab Ihya’ ‘Ulumiddin, bahawa “lahirnya golongan yang bercakap Islam di akhir zaman, berpakaian wara’ tetap hati bagaikan serigala!”

PAS perlu kembali kepada aspek tarbiyah yang menekankan kepada penghayatan Islam (zahir dan batin). Keindahan akhlak Islam akan mendorong manusia berduyun-duyun datang bersama dengan kita. Keindahan adalah fitrah manusia. Kita tak perlu lagi menjadi penjual ubat panau, memberitahu sana sini khasiat ubat tetapi kita sendiri ada panau. Tambahan pula orang dapat melihat panau pada badan kita walaupun kita cuba menutupnya dengan baju yang tebal.

Apabila jiwa manusia tiada ditarbiyah walau ia ulama sekalipun, jiwa mereka akan kasar dan kotor, bagaikan batu yang besar tidak digilap dengan nasihat, dengan ibadah, dengan tangisan, dengan kerendahan hati dan taubat, maka ia dinaiki lumut yang akan membaluti batu tersebut sehingga penuh dengan lumpur hitam.

Saidina Umar r.a selepas wafatnya Baginda sallaLlahu ‘alaihi wassalam, beliau kehilangan murabbi yang mentarbiyahnya selama ini, namun terus membuka dadanya pergi kepada para sahabat r.a. dan sentiasa bertanya ‘adakah dalam batinku ini ada sifat munafik?” Inilah pancaran takwa yang bersemi dalam batinnya, padahal beliau sentiasa bersama Nabi dalam setiap peperangan, seorang sahabat yang dijamin syurga, seorang sahabat yang diamanahkan pemimpin sebagai Khalifah Rasulullah sallaLlahu ‘alaihi wassalam. Namun jiwanya gementar setiap masa lantaran cinta dan takut pada Allah.

Siapakah kita yang mengatakan bahawa dengan berada dan berjuang dalam PAS, kita telah diampuni dosa dan dijamin ke syurga? Inilah pejuang yang tertipu sedangkan golongan yang gugur dalam jihad bersama Rasulullah sallaLlahu ‘alaihi wassalam ada yang tiada diterima syahidnya. Begitu juga golongan syaikh dan khalifah tarekah, ramai yang terpedaya dengan kehebatan tarekah mereka sehingga merasai mereka sudah mencapai jaminan syurga, lalu merasa aman dan memandang ringan segala amal atau soal hukum hakam.

Ini semua adalah golongan yang terpedaya dengan nafsu dan syaitan akibat tiada menerima tarbiyah yang benar daripada manhaj yang benar dan daripada murabbi yang benar.

Dalam Ihya’ Ulumiddin, dinukilkan perkataan Abu Darda’ r.a, bahawa “Siapa yang tiada merasa bimbang bagaimana akhir kalamnya nanti (merasa selamat), maka ia boleh mati dalam keadaan tercabut iman!”

Semoga PAS terutamanya Dewan Pemudanya menjadi golongan yang benar amal Islamnya zahir dan batin serta dapat menjadi contoh dalam kepimpinan, akhlak dan takwa kepada kami golongan yang lemah ini.

Mudah-mudahan Islam kembali berdaulat di bumi Terengganu yang tercinta ini dengan penuh keberkatan.

Allahu Akbar!

Paradigma Ilmu dan Tarbiyah dalam Gerakan Islam - Bahagian 1/2Tahniah diucapkan kepada Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) yang telah berjaya menganjurkan Ijtima’ Tarbawi Pemuda Pas Peringkat Kebangsaan 2010 pada 1-3 Oktober di perkarangan Masjid Rusila, Marang baru-baru ini.

Usaha yang diketuai Ketua DPPP, Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi dan para sahabatnya yang lain bertungkus lumus untuk memastikan tarbiyah subur dan berjalan seiring dengan arus siasah perlu dibantu dan didukung bersama.

Melalui Enam Deklarasi yang dibacakan oleh Timbalan DPPP, Ustaz Azman Shapawi Abdul Rani, jelas menunjukkan pihak kepimpinan pemuda amat serius untuk memperkasakan kembali tarbiyah di kalangan pemuda kerana ia merupakan agenda terpenting dalam gerakan Islam.

Antara kandungan deklarasi adalah tekad untuk memperkasa tarbiyah dengan melaksanakannya secara berterusan dan konsisten, memperkukuh program usrah di semua peringkat, pembinaan sahsiah mulia dan memastikan tarbiyah menguasai dan mengorientasikan seluruh kegiatan jemaah.

Kepentingan tarbiyah ini dikukuhkan lagi dalam ucapan Presiden PAS, Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang pada majlis yang sama. Kata beliau, “Allah SWT menjadikan perjuangan Islam ini mesti melalui tarbiyah dan tidak diberi kemenangan dengan percuma. Allah menjadikan urusan manusia mesti melalui ilmu dan tarbiyah. Ilmu adalah pengetahuan, tarbiyah adalah pendidikan supaya ilmu itu masuk ke dalam hati dan hati memerintah (anggota) manusia untuk melaksanakan perintah Allah dengan ikhlas (membawa kesan baik atau buruk).”

ILMU & TARBIYAH

Sebenarnya ramai di kalangan pemimpin atau ahli gerakan Islam, para pendakwah atau para ulama yang tiada memahami perbezaan antara majlis ilmu dan tarbiyyah. Ramai melihatnya sebagai hal yang sama, sedangkan ia amat berbeza terutama dari sudut methodologi perlaksanaannya.

Imam Hassan al-Banna (pemimpin Ikhwanul Muslimin Mesir) telah membentuk gerakan dakwah yang bertunjang kepada kekuatan tarbiyah. Maka diwujudkan liqa’ usrah yang dianggotai tidak lebih dari sepuluh orang. Ini untuk mewujudkan kesatuan kefahaman (al-Fahmu), keseimbangan (Tawazun) dan persaudaraan (Ukhuwah).

PENGALAMAN

Tarbiyyah adalah skil pendidikan yang dimiliki oleh seorang yang bergelar murabbi. Bukan semua orang alim adalah murabbi tetapi seorang murabbi perlu alim demi mendidik para anggotanya agar benar-benar memahami Islam dan mengamalkannya dengan penuh keikhlasan pada jiwa mereka.

Saya berpengalaman mengikut satu gerakan dakwah yang amat menekankan aspek tarbiyyah hati sebagai asas kepada kekuatan jemaah. Walaupun perbicaraannya tidak halus dan mendalam seperti bicara kaum sufi, namun mereka telah berjaya mewujudkan satu jemaah yang kuat serta memiliki akhlak dan ukhuwah yang jitu. Bahan tarbiyyahnya adalah berpandukan kertas kerja yang dibentang oleh para pemimpin mereka dan disebarkan ke segenap tempat oleh para naqib negeri dan daerah.

Apabila para ustaz yang belajar di Mesir dan mendapat tarbiyah Ikhwanul Muslimin (Ikhwan) di sana pulang ke tanahair, maka hendak diwujudkan kesatuan antara mereka dengan jemaah tersebut atas maksud membantu aspek tarbiyyah. Namun kesan kemasukan para ilmuan lulusan Mesir ini ke dalam jemaah tersebut bukannya mendatangkan kebaikan, malah membawa pada permusuhan sehingga berlakunya perpecahan dalam jemaah. Masing-masing mengaku bahawa merekalah yang membawa tarbiyah Ikhwanul Muslimin dan diakui pihak Ikhwan sendiri.

Saya melihat sendiri bagaimana para pemimpin Ikhwan antarabangsa datang ke Malaysia untuk menyelesaikan masalah ini, namun mereka menghadapi kebuntuan kerana jemaah itu sudah nekad menolak para ilmuan Mesir dalam jemaah mereka. Maka wujud satu lagi jemaah (dalam jemaah) yang diwakili golongan yang setuju dengan para ustaz Mesir tersebut yang berlawanan dengan pihak satu lagi.

Persoalannya kenapakah jadi begitu?

Ini disebabkan sebenarnya para ustaz tersebut bukannya mereka yang memiliki skil tarbiyah yang boleh menghidupkan jiwa dan merubah fikiran ahli jemaah tersebut. Lebih malang lagi, mereka terlalu cepat bertindak untuk merubah tarbiyah yang berjalan dalam jemaah tersebut selama ini dan tiada menghormati budaya yang telah diamalkan di kalangan anggota jemaah.

Sesungguhnya memiliki ilmu sahaja tidak cukup untuk dijadikan modal dalam tarbiyah. Tarbiyah memerlukan kepekaan, memahami siapa orang dihadapannya sama ada dalam bentuk pemikiran, sifat, pendidikan, daerah, faktor keluarga dan jemaah serta lainnya.

Tugas seorang alim adalah menyampaikan ilmu dan tiada baginya tanggungjawab memastikan apakah ilmu yang diajar itu dapat dihafami atau dihayati anak muridnya. Tugas seorang murabbi pula berlainan, ia perlu pastikan setiap keilmuan yang dibentangkannya itu difahami, dihayati dan dapat dilihat pada kehidupan anak buahnya. Maka disini para murabbi perlu bersahabat dengan mad’unya agar dapat memahami dan mengikuti segala perubahan hasil daripada tarbiyahnya.
Tugas seorang murabbi, antaranya adalah :
1. Memberi kefahaman tentang Islam
2. Memberi ilmu tentang akidah, ibadah dan perkara yang merosakkan ibadah
3. Mendidik akhlak hati dan kelakuan agar berada di atas kebenaran
4. Mendidik mematuhi hukum syariah
5. Mendidik dalam gerak kerja amal Harakah Islamiah
6. Mendidik memiliki Thaqafah (daya intelek yang tinggi dan semasa)
 Peranan para murabbi amat berat kerana anak didiknya bagaikan anak-anaknya sendiri, segala kesusahan dan masalah dikongsi bersama. Tiada lain yang diidamkan, melainkan anak didiknya benar-benar menjadi apa yang dikehendaki dan akan membantunya pula dalam pendidikan demi menjayakan cita-citanya.
Maka kejayaan seorang murabbi itu apabila ia memiliki empat sifat utama :

1. Bersifat seperti seorang ayah
2. Bersifat seperti seorang sahabat
3. Bersifat seperti seorang guru dalam hukum hakam
4. Bersifat seorang pemimpin dalam menetapkan keputusan

Imam Hassan al-Banna telah menggabungkan tiga kekuatan dalam tarbiyahnya untuk melahirkan jemaaah yang kuat iaitu keilmuan al-Azhar, kekuatan jiwa Sufi dan  pergerakan Harakah Islamiah.

Dalam buku Detik-Detik Hidupku, al-Imam menegaskan:

“Andainya ketiga kekuatan ini iaitu kekuatan keilmuan al-Azhar, kekuatan rohani para Sufi dan kekuatan amali Gerakan Islam dapat bertindak secara berpadu, maka satu umat Islam yang sempurna akan wujud di seluruh dunia. Umat begini menjadi pemandu dan bukan pengikut. Umat begini akan menjadi contoh kepada kaum-kaum lain. Umat begini boleh menyelamatkan manusia dari kegelapan jahiliah…!”

bersambung...

Selasa, Oktober 05, 2010

Jemputan Wacana Rakyat siri 1 - anjuran Gerak MassaSila klik poster untuk saiz lebih besar.
Untuk keterangan lanjut boleh layari www.gerakmassa.com

Keruntuhan Generasi Melayu Islam Masakini - Punca & Penyelesaian

Kerosakan generasi anak bangsa hari ini bagaikan bukit yang runtuh tanpa dikawal. Akhlak dan budaya Melayu hampir lenyap, apalagi dengan akhlak Islam. Melayu hampir tinggal pada nama dan kulit sahaja, sedang jiwa, pemikiran dan akhlak mereka telah hancur.

2 Aliran Pendidikan

Secara umumnya, Melayu telah dipecahkan oleh dua aliran pendidikan iaitu aliran Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Agama. Dua aliran inilah yang mencorakkan kehidupan dan pemikiran Melayu di hari ini. Sekolah Kebangsaan adalah aliran yang membentuk budaya menyanjung barat, agama hanya sebagai sampingan dan dalam bentuk pengamalan peribadi, bukan sebagai dasar pengabdian (ubudiah) dalam setiap aspek kehidupan.

Aliran ini membentuk pemikiran ramai pemimpin pada hari ini. Mereka tidak meninggalkan solat tapi dalam masa yang sama kehidupan barat seperti majlis tari menari, tiada menutup aurat, pergaulan bebas, minuman keras dan lainnya tetap diamalkan tanpa rasa bersalah. Mereka dididik bahawa agama boleh menghalang kemajuan jika diamalkan sepenuhnya, bahkan ditanam doktrin bahawa hanya dengan mengikut barat sahaja, diri dan negara akan maju serta dihormati.

Sistem pendidikan kebangsaan pada awalnya meletakkan pelajaran agama hanya sebagai pilihan dalam peperiksaan (boleh pilih subjek lukisan atau agama!). Akibatnya golongan yang awal (mendapat pendidikan aliran kebangsaan) langsung tiada peduli agama malah ramai yang tidak faham agama. Apabila mereka mendapat keinsafan, mereka langsung tidak tahu untuk melakukan ibadah malah al-Quran juga tidak dapat dibaca. Kalau adapun kalangan yang tahu baca al-Quran, solat dan ibadah lainnya, itu disebabkan mereka mendapat pendidikan agama melalui keluarga dan guru-guru agama di kampung di luar waktu persekolahan.

Generasi kemudian perlu berterima kasih pada Dato’ Seri Anwar Ibrahim kerana telah mewajibkan pelajaran agama pada era beliau menjadi Menteri Pendidikan (1986-1990). Generasi pasca Anwar terpaksa belajar agama untuk lulus peperiksaan, dengan sebab itu mereka memiliki ilmu agama walaupun masih dalam lingkungan yang sempit.
Hari ini guru tidak lagi dihormati, berlainan dengan zaman 70-an dahulu. Ini disebabkan murid di awal 70-an memiliki ibu bapa yang tidak belajar di sekolah kebangsaan. Sebaliknya, mereka belajar di madrasah atau pondok dan dididik oleh para ulama, justeru mereka sentiasa menasihati anak-anak agar menghormati guru dan mereka juga amat menyanjung para guru. Sebagai contoh, jika pada musim buahan, biasanya kereta dan rumah para guru akan dipenuhi dengan hadiah pelbagai buah dari masyarakat kampung. Ini terbit dari sifat mentakzim dan memelihara adab berguru.

Malangnya, segala penghormatan ini semakin hilang dari kalangan generasi kedua walaupun masih lagi wujud ciri-ciri keMelayuan dan Islam. Namun akhlak memulia dan mentakzimkan guru ini terus hilang apabila anak generasi ketiga menjadi ibu ayah. Anak-anak kini tidak lagi ditanam hormat pada guru menyebabkan ada pelajar yang sanggup memukul, memaki dan menyaman guru. Ada juga kes, bapa pelajar yang dihukum guru membawa kawan-kawannya datang ke sekolah dan memukul guru terbabit.

Pendidikan Sekolah Kebangsaan nyata mencabut tata susila Islam dan budaya Melayu. Anak-anak kehilangan akidah, kecintaan pada Rasul, adab dengan guru, ibu bapa, orang tua dan masyarakat. Mereka yang gagal dalam SPM bakal mengisi jawatan sebagai mat rempit, mat merayau, mat gian, mat lepak, mat rock, mat ragut, mat mencuri, mat rogol, mek bohsia, mek bohjan, mek telanjang dan lainnya. Yang berjaya masuk universiti pun belum tentu bebas daripada menjadi mat atau mek tersebut.
Anak Penjajah Berwajah Melayu Islam

Mereka ini bakal menjadi ibu bapa kepada anak-anak bangsa generasi akan datang. Bagaimana mereka mendidik anak-anak mereka nanti tiadalah diketahui, tapi yang pastinya Islam pun tidak, Melayu pun tidak. Bangsa Melayu akan kehilangan agama, maruah, budaya dan mereka akan menjadi bangsa yang tiada identiti, hilang kekuatan dan jatidiri.

Apabila mereka berjaya ke menara gading atau ke luar negara, mereka tidak berbangga dengan Islam dan Melayu. Rambut mahu diwarnakan perang, pakaian, makanan, cara hidup mahu seperti orang barat. Bercakap lebih suka bahasa barat, kalau bercakap Melayu pun lenggoknya dalam bahasa orang putih. Betapa bodohnya bangsa Melayu ini yang mengkagumi golongan yang menjajah mereka, merampas kekayaan mereka, memecah-belahkan tanahair mereka, menghina agama mereka, membunuh pahlawan dan ulama mereka.

Rasanya tidak keterlaluan kalau dikatakan mereka ini sebenarnya adalah anak-anak penjajah yang berwajah Melayu. Jika diperiksa DNA mereka, tidak mustahil DNA mereka adalah DNA orang barat walau hidung mereka kempis sekalipun!
Adapun para pelajar universiti dan luar negara yang dilihat tidak menjadi anak penjajah, mereka ialah golongan yang terlibat dengan aktiviti agama dan dakwah di pusat pengajian masing-masing. Gerakan dakwah telah menyelamatkan mereka dari kehancuran identiti dan jatidiri Melayu Muslim. Justeru itu gerakan dakwah baik PAS, JIM, ABIM, ISMA, Tabligh, Haluan atau lainnya perlu dikuatkan di pusat-pusat pengajian tinggi sama ada dalam dan luar negara demi menyelamatkan akidah bangsa ini.

Gerakan Dakwah –‘Kekitaan’ vs. ‘Kebersamaan’

Mereka tidak perlu bertempur sesama sendiri dalam keadaan Yahudi menyembelih akidah anak-anak bangsa di sekeliling mereka. Buangkan semangat gerakan “kekitaan” kepada “kebersamaan”. Manusia tiada boleh dipaksa untuk mengikut cita rasa yang sama, justeru dengan kewujudan pelbagai jamaah, anak bangsa ini mempunyai pilihan untuk mengikuti aliran mana yang sesuai dengan jiwa mereka.

Bermain dengan kalimah ‘perlu kepada satu jamaah’ sedangkan sudah wujud pelbagai jamaah di depan mereka, tidak akan membantu keadaan. Malah, mereka seolah-olah masih bermimpi dengan tiada mahu menerima realiti di depan mereka. Kalimah itu walau diucap berjuta kali atau pecah mulut sekalipun, tiada akan mengubah realiti yang ada. Nasi sudah menjadi bubur, bersungut macamana pun, bubur tidak akan menjadi nasi semula.

Jemaah atau kumpulan Islam yang wujud tidak akan hilang malah akan terus aktif walaupun kita menutur kalimah ‘tiada boleh berbilang jamaah’ dengan disertakan pelbagai hujah. Jika kita ada hujah, mereka juga ada hujah dan ianya tiada akan selesai jika kita tiada mengambil sikap bahawa kita terpaksa menerima akan konsep berbilang-bilang jemaah. Apa yang perlu kita lakukan ialah terus bergerak ke depan dan mencari penyelesaian yang terbaik agar apa jua yang ada diubah menjadi positif demi kebaikan agama. Yang penting adalah keselamatan agama anak bangsa ini agar tidak terus runtuh dan hancur.

Perubahan Landskap Politik

Perubahan politik juga perlu dilakukan. Dalam keadaan Umno dan BN semakin lemah menerajui negara ini, PAS perlu bersama Pakatan Rakyat (PR) agar menjadi parti yang menjaga Islam dan orang Melayu. Kembalikan bangsa Melayu kepada dasar-dasar yang ditanam oleh nenek moyang mereka dahulu yakni Islam. Kita tidak boleh mengharap perubahan dengan sempurna kepada Islam kerana keterbatasan dalam sistem demokrasi hari ini, namun kita tidak boleh berlepas tangan sepenuhnya untuk tidak melakukan sesuatu agar tidak terus menjadi bertambah rosak.

Sekurang-kurangnya kalau PR menang nanti, Kementerian Pendidikan dipegang oleh kepimpinan PAS yang memahami Islam dan mencintai bangsa ini agar kembali pada Islam. Silibus pendidikan perlu digubal semula, daripada berkiblat kepada barat atau timur, kembali berkiblatkan Islam.

Semoga Allah memberi kemenangan kepada pemimpin yang benar-benar cintakan Islam dan dapat menyelamatkan keruntuhan bangsa ini. Semoga Allah memberi kekuatan dan istiqamah kepada gerakan dakwah walau apa jua wadah dan nama, demi menjaga agama di tanahair yang tercinta ini.

Wallahu ‘alam.