Ahad, Februari 27, 2011

Memartabat Manhaj Ulama Alam Melayu

Bicara mengenai Keilmuan dan Pentarbiyyahan Ad-Din berteraskan Manhaj Ulama Alam Melayu yang menggabungkan tradisi dan moden...
"Kita mungkin berlainan wadah, jemaah, negara, negeri, daerah, bangsa, pemikiran... namun perbezaan boleh kita satukan dalam komiti yang menyatukan jiwa, rasa, fikrah, perjuangan di atas Manhaj Ad-Din, kecintaan ilmu dan amalan Ulama Alam Melayu, berpegang teguh dengan manhaj ASWJ, menyelami rahsia-rahsia tasawwuf, menghidupkan mahabbah Rasul dan kebijaksanaan dalam pemodenan dunia.

Kita bergerak menggabungkan methodologi tradisi dan moden. Kita mengambil sikap tiada menjawab segala kritikan dan celaan, bahkan kepada mereka kita katakan 'Salaman'."
وَعِبَادُ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلَّذِينَ يَمۡشُونَ عَلَى ٱلۡأَرۡضِ هَوۡنً۬ا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ ٱلۡجَـٰهِلُونَ قَالُواْ سَلَـٰمً۬ا 
Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan santun dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini . (al-Furqan: 63)